Skip to main content

25.000 Ft feletti vásárlásnál a kiszállítás belföldön INGYENES!

Öko karácsony

kari menu nyito

kari menu nyito

Az ökotudatosság nagyon megy mostanában, ami tök jó! Végre egy olyan divat, ami nem pusztán önmagáért van. Pont két hét van szentestéig, szerintem már mindenki hangolódik az ünnepekre, nekem is többször eszembe jut, mit hogy szeretnék idén csinálni, és hogy általában mit is gondolok erről az ünnepről.

Ha egész évben ökotudatosság, meg plastic free july, akkor egyértelmű, hogy a karácsonynak is ebben a szellemben kell telnie. Azt már írtam, hogy én nem vagyok egy hard core környezetvédő, és még a zero waste-re sem értem meg, de azért én is folyamatosan teszek a környezetért. És azt gondolom, hogy ez is épp elég fontos. Valahol olvastam, hogy a Földnek nem néhány ezer olyan emberre van szüksége, aki semennyi szemetet sem termel, hanem sok millió olyanra, aki folyamatosan odafigyel a környezetére, és tudatosan csökkenti az általa termelt hulladékot. És én ezzel kb. egyet is tudok érteni.
Na, de karácsony. Szóval szerintem az ünneplést is lehet sokkal tudatosabban csinálni – hogy a környezetnek és a szeretteinknek is jobb legyen. És ez nem teszi kevésbé ünnepivé a hangulatot. Sőt!
Ha nagyobb körültekintéssel választjuk ki a karácsonyi vacsora alapanyagait, az ajándékokat, a fát, azzal mindenkinek jót teszünk. Az az étel, ami mondjuk nem utazta körbe a világot, szerintem tökéletes karácsonykor is. Ha nem kivágott fenyőt veszünk, hanem valamilyen alternatív karácsonyfa-megoldást választunk, akkor is jó hangulat lesz a lakásban. Az ajándékokról – a kiválasztásukról – pedig hosszan tudnék regélni, de próbálom rövidre fogni.
Szóval szerintem fontos, hogy ajándékozzunk. Én ebben semmi kivetnivalót nem látok. Viszont az, hogy mit ajándékozunk, az nagyon nem mindegy. Én hiszek a hozzá adott értékben, hogy ne csak egy akármilyen tárgyat – ne adj Isten vásárlási utalványt – adjunk, hanem valami értéket tudjunk mellé tenni. Hogy mindenki érezhesse, hogy tényleg gondoltunk rá. És ha személyre szabott ajándékot választunk, akkor az kb. biztos, hogy nem valami tömegcikk lesz. Hanem mondjuk egy kis szériás, kézműves magyar (design) termék. Szerencsére rengeteg minden közül választhattok.
Az előnyük, hogy nem utaznak sokat, hogy tudod, hogy kit támogatsz, hogy nem egy multicég vezetőjének valahanyadik yachtjába szállsz bele, és hogy viszonylag egyedi terméket veszel, legtöbbször jó minőségűt.
Persze sokan mondják, hogy drágák ezek a termékek, drágán adjuk őket. Az biztos, hogy nem tudjuk felvenni a versenyt a fast fashion termékekkel, de – szerencsére – azok minőségével sem. Sőt, azzal sem, ami annak a hátterében van. Döbbenet, hogy olyan szinten túltermelnek, hogy a lánc végén elégetik a megmaradt termékeiket. Persze előtte, amit lehet, eladnak x forintért, aztán kiárusítják sokkal kevesebb forintért, aztán, ami megmaradt, elviszik Afrikába, aztán amit ott sem tudnak elpasszolni, azt elégetik. Mert ugye egy kollekció szigorúan egy szezon.
Hát, ezt mi, “kistermelők” nem tehetjük meg. És én, személy szerint nem is akarom megtenni. Én olyan old school vagyok, hogy akár több (sok) évig is hordok egy-egy ruhát, táskát, cipőt… és a termékeimet, a grafikákkal együtt időt állónak gondolom, így nálam több évig is lehet kapni ugyanazokat a dolgokat. (Na jó, a határidőnaplókat minden évben cserélem 🙂 Ha pedig valami újítás van, akkor sem dobom ki a régi kollekciót, hanem megvárom, míg elfogy minden. Ha lassan, akkor lassan.

Jajj, így a végére kicsit szomorkásnak tűnik a hangulat, pedig nem ez a cél. Épp ellenkezőleg! Arra akarlak rábírni benneteket – már akit kell -, hogy idén legyetek (még) tudatosabbak karácsonykor! Válasszatok személyre szabott ajándékokat, magyar termékeket. Természetesen nem csak tőlem – de ajánlom magamat is, nézzetek szét a webshopban, és  a Vörösmarty térre is gyertek, vagy az Allee-ba. Mi szeretettel várunk titeket, hangolódjunk együtt az ünnepekre! 

{loadposition back}

{loadposition random}

Olvastad már?

blog kiallitas mom
fb hirdetes kepeslap keretben 2021
blog 2020 agenda akcio nyito
0
    0
    Kosarad
    Üres a kosaradTovább vásárolok